Google

Judetul Valcea prezentare

Situat in partea central-sudica a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Olt, fosta provincie Oltenia, judetul Valcea are o suprafata de 5765 kmp (2,42% din suprafata tarii). Resedinta administrativa a judetului este Ramnicu-Valcea, oras mentionat documentar in 1388, in timpul domniei lui Mircea cel batran. Orasul e situat in zona de deal a judetului, la 283 m altitudine si este traversat in zona estica de la nord la sud de raul Olt, si este o zona comerciala fiind situat la rascruce de drumuri. Avand 12000 locuitor, Ramnicu-Valcea este cel mai important centru economic al judetului, adapostind 80% din activitatile economice. Aici se gasesc trei platforme industriale - una la nord, si doua la sud - fiecare avand profil distinct. Ramnicu Valcea este de asemenea un centru cultural de traditie. Orasul primelor tiparituri in limba romana are numeroase centre si institutii culturale cu o bogata activitate. In timpul ultimelor decenii de dictatura comunista, vechea infatisare a orasului a fost distrusa, ramanand foarte putine marturii ale trecutului, Biserica Episcopala Ramnic, majoritatea locuri istorice si monumente de arta, cateva case in stil arhitectonic traditional - casele Velea, Lahovari, Balotescu, Anton Pann, actuala stada Mihai Viteazul, parcul Zavoi, unde la 29 iulie 1848 s-a cantat "Desteapta-te Romane", azi Imnul National al Romaniei. In judet se gasesc 8 localitati urbane: Ramnicul Valcea, Dragasani, Olanesti, Baile Govora, Brezoi, Calimanesti-Caciulata, Ocnele Mari, Horezu, 77 de comune si 568 de sate. Populatia judetului este de 440000 locuitori, din care 40,6 % in orase si 59,4% in sate. Populatia activa 47,2%, din care 40,73%, in agricultura si silvicultura, 32,85% in industrie si 26,32% in servicii. Clima este temperat-contineantala, relieful coboara in trepte de la nord la sud, avand varfuri peste 2300 m in Masivul fagaras si coborand la dealuri in centru si campii si lunca Oltului , in sud. Principalul curs de apa este raul Olt cu afluentii sai.




Prezentare mun. Dragasani

Municipiul Dragasani este situat la limita de sud a judetului Valcea, pe terasele de pe partea dreaptã a râului Olt, la 53 km de Rm. Valcea. Este asezat la 44037' - 44041' latitudine nordica si 24014' - 24018' longitudine estica. Suprafata sa este de 44,57 km2 .
Sub aspect geomorfologic, teritoriul localitãtii se situeazã în marea unitate „Podisul Getic“, subdiviziunea Valea Oltului.
Vegetatia teritoriului face parte din formatiunea floristica de silvostepa, vegetatia ierboasa fiind în cea mai mare parte artificializatã prin culturile agricole.
Municipiul cuprinde si urmãtoarele localitãti componente: Dragasani, Zlatarei, Zatreni si Valea Caselor.
Teritoriul municipiului este strãbatut de douã cursuri de apa permanente, râul Olt în partea de est si pârâul Pesceana la sud, si o serie de pârâuri si vãi torenþiale cu debit scãzut temporar. Apa subteranã este cantonatã în doua straturi, unul la adâncime de 5-8 metri, provenit din precipitatii, si altul în luncã, la 2+3 metri de la suprafata terenului, alimentat de râul Olt care este amenajat hidroenergetic complet.
sursa http://www.valceaturistica.ro/cazare/dragasani.htm



10 motive pentru a alege judetul Valcea

Baile Govora Baile Govora Baile Govora

MOTIVUL 1
Judetul Valcea este al doilea din Romania ca numar de manastiri si biserici: Manastirea Cozia, Turnu, Stanisoara, Manastirea Govora, Manastirea Dintr-un Lemn, Manastirea Surpatele, Manastirea Hurez, Manastirea Bistrita, Manastirea Arnota, Manastirea Frasinei.

MOTIVUL 2
Valea Lotrului, cu statiunea Voineasa, Vidra si Obarsia Lotrului impreuna cu zonele agroturistice (Malaia, Pascoaia, Ciunget) va ofera experiente unice: delicioasele mancaruri locale, drumetii pe trasee de o frumusete rara, calarie, alpinism, rafting si plimbari cu barca pe numeroasele lacuri din zona.

MOTIVUL 3:
Statiunea Baile Olanesti, prin izvoarele sale cu efecte superioare, medaliate cu aur depaseste cu mult statiuni climaterice europene cu renume ca Evian, Vitel, Contrexville, Karlsbad, Martingni, si Tahanon.

MOTIVUL 4
Statiunea Calimanesti-Caciulata este singurul loc din ţară unde se efectuează tratamentul pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afecţiuni alergice, prin injecţii cu apă minerală izotona iar numeroasele izvoare minerale trateaza o gama foarte larga de afectiuni.

MOTIVUL 5
Băile Govora este singura staţiune din România unde raportul dintre aeroionii pozitivi şi cei negativi este egal cu 1. Este considerată a fi una dintre cele mai bogate staţiuni în ape iodurate şi bromurate din lume, a doua din Europa.
Este unica staţiune din ţară în care se află ape minerale cu o compoziţie chimică diferenţiată ca: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, izvoare crenoterapie cu ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene.

MOTIVUL 6
Horezu este un cunoscut centru etnografic si un vechi centru de ceramica detinand numele de “CAPITALA A CERAMICII POPULARE”. Anual aici are loc Targul de olarit "Cocosul de Hurez" destinat tuturor olarilor din Romania.

MOTIVUL 7
Ramnicu Valcea, orasul cu reputatia de cel mai curat din Romania, a devenit deosebit de atractiv datorita numeroaselor posibilitati pentru petrecerea timpului liber, de la turism cultural & monahal pana la numeroasele cluburi/discoteci.

MOTIVUL 8
Pentru cei interesati de ECOTURISM, in judetul Valcea exista numeroase rezervatii naturale si arii protejate: Parcul National Cozia, Muzeul Trovantilor, Cheile Bistritei, Pestera Liliecilor, Cheile Costesti, Rezervatia Piramidele de Pamant de la Slatioara, Rezervatia de Tisa si Rezervatia naturala Stogu.

MOTIVUL 9
Iubitorii de CULTURA au posibilitatea sa-si imbogateasca cunostiintele cu vizite la numeroasele muzee si case memoriale, prin activitatile culturale sustinute de Filarmonica Ion Dumitrescu, Teatrul Ariel, Teatrul Anton Pann si prin participarea la evenimentele etno-folclorice din intregul judet.

MOTIVUL 10
Valcea reprezinta un puternic CENTRU ISTORIC cu un trecut tumultos, aici intonandu-se pentru prima data imnul libertatii nationale sub bagheta lui Anton Pann, “Desteapta-te romane”. De numele lui Mircea cel Batran se leaga prima atestare documentara a Ramnicului precum si vestita Manastire Cozia unde se gaseste mormantul domnitorului. Deasemnea, in jud.Valcea se gasesc si numeroase vestigii istorice precum Castrele romane de la Arutela, ruinele turnului roman de la Gura. Lotrului, ruinele castrului roman de la Copaceni- Racovita; ruinele castrului roman de la Câineni - Ponts Vetu.

Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora
Baile Govora Baile Govora Baile Govora