User-agent: Mediapartners-Google*
Disallow:
Cel mai vechi document din câte s-au pãstrat despre comuna SUTESTI sau SUTEȘTI este Hrisovul lui Neagoe Basarab Voievod, din anul 1514 (7022), august 3. Pergamentul este deteriorat si are lacune. Pentru claritate, se utilizeazã o traducere aflatã la Arhivele Statului din Bucuresti (Condica M-Rii Strehaia, ms.326, f.27). Prin acest act, voievodul întãreste mosii la multi mosneni, între care si lui Diicu cu fiii sãi: “Sã le fie Sutestii jumãtate, pentru cã le este bãtrânã si dreaptã mosie mosteneascã“. Alt document privitor la Sutesti este din 1548, iunie 3, când Mircea Vodã Ciobanul întãreste lui Boicu din Zlãtãrei douã ogoare cumpãrate “de la Ioana din Sutesti” cu 160 de aspri (DRH, IV, p.305). În istoria de veacuri a comunei Sutesti, bravii sãi locuitori au participat la evenimentele istorice ce au avut loc pe teritoriul tãrii noastre, putând aminti cã în 1821, martie 5, Tudor Vladimirescu si Iancu Jianu, venind de la Benesti cu armata de panduri, au trecut prin Sutesti si au prânzit la Drãgãsani (vezi pr. D. Bãlasa, în BOR, 1982, 3-4, p.376-379; Idem, Tudor Valdimiresc si Iancu Jianu în Studii vâlcene, V, 1982).
Cărți referință: Misăilescu-Panu, Dumitru; Bălașa, Dumitru. Codicele de la Sutești-Vâlcea (Le "Codex" de Sutești-Vâlcea). Sutești-Vâlcea, Fundația "Dokiana", 1999, 54 p.
Localitatea Sutesti se aflã situatã in sudul judetului Vâlcea, traversatã de DN 67B Drãgãsani - Sutesti - Tg. Jiu (km 127 pânã la Tg. Jiu) pe valea pârâurilor Verdea si Pesceana, având ca vecini la Est municipiul Drãgãsani, la Vest localitãtile Creteni si Amãrãsti, la Nord localitãtile Mitrofani, Glãvile si Orlesti, la Sud localitãtile Drãgãsani, Stefãnesti si Lungesti. Localitatea Sutesti se aflã situatã in sudul judetului Vâlcea, traversatã de DN 67B Drãgãsani - Sutesti - Tg. Jiu (km 127 pânã la Tg. Jiu) pe valea pârâurilor Verdea si Pesceana, având ca vecini la Est municipiul Drãgãsani, la Vest localitãtile Creteni si Amãrãsti, la Nord localitãtile Mitrofani, Glãvile si Orlesti, la Sud localitãtile Drãgãsani, Stefãnesti si Lungesti.
Sate componenete: Sutesti, Mazili, Borosesti, Verdea
Localitati infratite:
Rezervatii si Zone cu regim special: Zona este specifica culturii vitei-de-vie. Exista multe podgorii, recunoscute in tara pentru soiurile de struguri si vinurile produse din scestia. Galerie foto: Primaria comunei Sutesti Monumentul eroilor
Primaria comunei Sutesti Monumentul eroilor
Cap. 3 - Administratie Date contact primarie Adresa: comuna Sutesti, jud.Valcea Tel: 0250/831020 Fax: 0250/831202 E-mail: sutestivl@yahoo.com Web: comune.ro
COMUNICATII
Primar: ION STANESCU Cuvantul primarului: “Dealurile Sutestilor, izvor nesecat al vinurilor din zona podgoriilor Drãgãsanilor”
Hotarari ale Consilului Local Declaratii de avere Alte acte cu caracter local
Viceprimar: ION STOICA
Secretar: IRENE MARIANA ROXANA PREDESCU
Consiliu Local:
STANESCU ION , STOICA ION, BOBOCEA ION, BUICA VALERIA, CURIMAN FLORINA MIHAELA, DIACONU ELENA,DUMBRAVA ION ALIN, GEACAR FLORIN, GHERGHINESCU VALERIAN, POPESCU VICTORIA, PREDESCU ANA,SERBANESCU ION, VALCEA ION
Promotor: Date administrative: Retea stradala Km Utilitati (gospodarii racordate) Cai de access Asfalt, beton En. Electrica Rutiere Pavaj Gaz metan Feroviare Piatra Apa Fluviale Pamant Canal Aeriene Total Telefon Altele
Gospodarii Locuitori Terenuri (ha, procente) Total 100% Total 100% Total 100% Individuale Intravilan Comune Agricol Sezoniere Pasune Vacanta Luciu apa Altele Padure Cap. 4 - Resurse naturale si protectia mediului
Solul:
Subsolul:
Calitatea si protectia mediului: Cap. 5 - Dezvoltare economica
Agricultura: Comuna are ca profil economic dominant agricultura. Potentialul natural al solului este reprezentat de teren arabil si pãdure; subsolul nu a fost încã exploatat. Principalele functiuni economice sunt agricultura.
Mestesuguri: În localitatea Sutesti, industria se bazeazã pe micile ateliere care prelucreazã materialul lemnos pentru dogãrie de micã serie, rotãrie, pentru uz local, în ultima perioadã apãr]nd si unele societãti comerciale care au ca obiect productia micã chimicã, textilã, mici prestãri de reparatii auto. Un lucru îmbucurãtor este si acela cã a crescut numãrul meseriasilor în constructii, al celor care se ocupã de comert si al celor ce presteazã tot felul de activitãti cu mijloace de transport mecanice.
Productie alimentara:
Industrie: La ora actualã, existã un numãr de 23 agenti economici de industrie micã si SRL-uri înfiintate dupã 1989 si un numãr de peste 50 asociatii pentru persoane fizice si asociatii familiale, care desfãsoarã activitãti de comert, micã productie industrialã, prestãri servicii cãtre populatie.
Servicii:
Comert - Turism: Productie vegetala
Cereale
Plante tehnice
Legume
Fructe
Plante medicinale
Seminte / material saditor
Viticultura
Tutun
Flori
Productie animala Bovine
Porcine
Ovine, caprine Cabaline Pasari curte Albine
Cap. 6 - Social, cultural, politic
Cultura: CÃMINUL CULTURAL: a luat fiintã în anul 1938 si purta numele martirului crestin Constantin Brâncoveanu. Clãdirea nouã s-a inaugurat în 1982, dar timp de 18 ani, s-a degradat continuu, actualul primar, Ion Stãnescu, în numai o lunã reusind sã-l repare si sã-i dea aspectul de lãcas de culturã asa cum îsi avea destinatia. În cadrul sãu se aflã o mare salã de spectacole, sãli de sedintã (simpozioane), dependinte pentru organizarea de spectacole. În cadrul Cãminului Cultural s-a înfiintat un ansamblu folcloric Trandafirii, folosindu-se talente locale. În ultima perioadã, aici a avut loc lansare de carte (volumul de versuri al poetului moldovean Grigore Vieru Acum si în veac), sãrbãtoarea pomului de iarnã, printr-un fastuos spectacol. BIBLIOTECA COMUNALÃ: anul înfiintãrii - 1948, numãrul initial de volume - 250, în prezent - 6240, carte în limba românã, cititori majoritate tineri. MONUMENTE ISTORICE: Alãturi de monumentele istorice cu destinatie de cult enumerate mai sus, constând în schituri de lemn si bisericute, în centrul comunei se aflã Monumentul Eroilor, construit în anul 1929, renovat în anul 2000, asa cum am mai arãtat, de tânãrul si inimosul primar, domnul Ion Stãnescu, pe functie în prezent, dându-i fata cuvenitã, ca semn al omagiului adus celor ce si-au jertfit viata pentru patrie.
Personalitati, Cetateni de onoare: Preotul Dumitru Bãlasa,fiu al satului,cetãtean de onoare.
Traditii si obiceiuri:
Invatamant: Prima consemnare a scolii coordonatoare Sutesti - Mazili, care a functionat prin diferite case este gãsitã într-un registru de procese verbale de inspectie datat “28 septembrie 1893 - revizor de pecetã - sigiliu. A. Papilian”. Constructia scolii coordonatoare din satul Mazili a fost începutã în anul 1913, 16 ianuarie, asa cum este consemnat într-un document din anul 1923. Actualul local modern a fost inaugurat în anul 1972, dispunând de sãli de clasã moderne si laboratoare, fãrã dotarea tehnicã si de calcul corespunzãtoare. Numãrul sãlilor de clasã este de 10. În localitate, alãturi de scoala coordonatoare, îsi desfãsoarã activitatea scolile din:
-satul Verdea, cu clasele I-IV, înfiintatã în anul 1893, edificiul cu douã sãli de clasã fiind construit dupã 1950.
-satul Borosesti, cu clasele I-IV, înfiintatã în anul 1893, edificiul cu douã sãli de clasã fiind construit dupã 1950.
Biblioteca publicã localã dateazã din anul 1948, având un numãr de 250 de volume initial, în prezent numãrul lor fiind de 6240 si din 1982 functioneazã într-o salã modernã, în cadrul Cãminului Cutural, totusi nu beneficiazã de mobilier modern de depozitare a cãrtilor. Cititorii sunt în majoritate elevi. Dupã 1962, în comuna Sutesti, în functie de numãrul de copii, au luat fiintã grãdinitele, care nu au sedii separate, functionând în prezent prin spatii improvizate, în cadrul scolilor: Verdea, Sutesti. Numãrul total de copii înscrisi la grãdinitã este de 65.
Culte: BISERICA 99% din locuitorii comunei Sutesti sunt de religie ortodoxã.Acestia au la dispozitie urmãtoarele edificii de cult:
1. Biserica parohialã Sf. Apostoli, Sutesti - Mazili, construitã în anul 1900.
2. Biserica filialã Sf. Voievozi, Borosesti, datatã 1892, refãcutã 1896,monument istoric, autor Vasile Ierodiaconu Tecianu.
3. Biserica filialã Sf. Nicolae (din lemn), datatã 1792, Cetãtuia,monument istoric, autor Pârvu Tãtaru.
4. Sutesti - Biserica filialã Adormirea Maicii Domnului (din lemn),monument istoric.
5. Biserica Verdea, cu hramul Sfânta Treime, construitã în anul 1821 si refãcutã în anul 1867 si 1925.
În cadrul bisericilor slujesc un numãr de 3 preoti.
Sanatate: Primãria, de zeci de ani, a încercat sã obtinã fonduri pentru constructia a douã dispensare medicale, unul în centrul comunal Sutesti, si unul la Mitrofani, fãrã rezultate. În prezent, activitatea sanitarã se desfãsoarã în douã încãperi foarte mici, în centrul comunal Sutesti, lângã sediul Primãriei.
Numãrul de medici în anul 2007: 2.
Numãrul de personal sanitar în anul 2007: 2.
Farmacii: 0
Numãrul locuitorilor care au vârstã de peste 90 de ani: 2.
Numãrul locuitorilor care au vârstã de peste 100 de ani: 0
Activitati politice:
Sport:
Timp liber, recreere:
Diverse: Cap. 7 - Utile URGENTE: tel. 112 Protectia persoanei: Denumire Date contact Urgenta medicala : Spitalul Dragasani Farmacie Cabinet veterinar Farmacie veterinara Control veterinar si fitosanitar: dr. Geacar Florin Protectia civila: Primaria Sutesti Refugiu inundatii Pompieri locali Refugiu foc Baza in situatii de urgenta: Primaria Sutesti
Orientare in zona: Cel mai apropiat Nume Distanta (Km) Punct informare turistica Oras Dragasani 5 km Comuna Aeroport Craiova 80 km Gara Dragasani 5 km Autogara Dragasani 5 km Rau / fluviu OLT 5 km Lac Autostrada Pitesti- Bucuresti 100 km Drum national D. N.67B traverseaza comuna Cap. 8 - Oportunitati, Anunturi Oportunitati: Anunturi: Cap. 9 - Link-uri de informare suplimentară:
http://www.comune.ro/?/comuna/icom2993/
http://sutesti.blogspot.com/
Cap. 10 - Matricea comunala
Cai comunicatii Autostrada Drum national Drum judetean Cale ferata Tramvai Port Aeroport Vama Utilitati Ret.El. 0,4kV Ret.El. 6-20kV Apa potabila Canalizare Termoficare Gaz metan Telefonie cablu Internet Meteo Sol Teren agricol Teren neagricol Pasuni Islaz Luciu apa Paduri Cariere Rezervatii Subsol Ape minerale Petrol, gaze Minereuri feroase Minereuri neferoase Metale si pietre pretioase Nemetale Carbune Altele Culturi agricole Cereale Plante tehnice Legume Fructe Plante medicinale Seminte Viticultura Tutun Flori Alte culturi Animale Bovine Cabaline porcine Ovine Pasari curte Peste Albine Viermi de matase Animale de blana Alte animale Activitati mestesug. Lemn , trestie Lut Textile Metal Sticla Piatra Altele Servicii Cazare ATM Posta Recuperare medicala Urgente Pompa benzina Pescuit sportiv Vanatoare Productie locala Morarit Panificatie Lactate Alcool Racoritoare Conserve vegetale Macelarii Specialitati alimentare Preparate peste Alte produse Dezvoltare Industriala Rezidentiala Case vacanta Transport local Obiective turistice Agreement Sportiva Comerciala
SURSA COMUNE.RO